blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG petermak
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
petermak



Som otrokom svojho mobilu
pridal petermak 6.10. 2013 o 19:34

Mobily používame už takmer dvadsať rokov, avšak toto zariadenie sa stalo našou súčasťou viac ako by sme si vedeli v minulosti predstaviť.

Je zaujímavé sledovať, ako používanie technológií mení návyky a správanie ľudí. Mobilné telefóny sa stali našou integrálnou súčasťou, bez ktorého si väčšina z nás nevie predstaviť svoje každodenné fungovanie. Mobil používame ako svojho osobného asistenta, bez ktorého sa nevieme už nikam pohnúť. Už to nie je len klasický telefón, t.j. prístroj na telefonovanie a písanie SMS. Používame ho na robenie poznámok, namiesto budíka, hodín, počúvanie pesničiek - rádia, sledovania filmov, pripojenie k internetu, fotoaparátu, GPS, hranie hier a má mnoho ďalších možností využitia. Jednoducho mobily nahrádzajú čoraz viac prístrojov v našom okolí a ich výrobcovia to vedia a snažia sa do mobilu vtesnať čoraz viac nových technológií. Niekedy je tých technológií a funkcií až príliš :)

 

Kde sú tie časy, keď existovali len pevné linky a telefónne automaty. Na jednej strane teraz je človek neustále v kontakte so svojimi blízkymi, priateľmi či obchodnými partnermi, no na strane druhej sme viac stresovaní a zväzovaný novými technológiami. Do úzadia záujmu spoločnosti sa dostávajú možné riziká škodlivosť mobilov a elektromagnetického žiarenia na naše zdravie. Negatívnym dôsledkom používania mobilov je tiež riziko odpočúvania a sledovanie súkromia prostredníctvom týchto zariadení, ako aj bezpečnostná hrozba pre používateľa rôznych aplikácií (programov) a využívania internetu cez telefon. Už sme si zvykli na bezpečnostné hrozby a používanie antivírových programov na ochranu našich notebookov a stolových počítačov považujeme za samozrejmé. Ochrana mobilov je zatiaľ v úzadí, čo môžu využiť niektorí ľudia na "okrádanie" používateľov mobilov.

 

Našim cieľom sa stáva mať každé dva roky novší model, ktorý bude výkonnejší alebo dizajnovo vyhovujúcejší meniacim sa požiadavkám zákazníkov. Výrobcovia sa snažia nášmu záujmu vyhovieť a dodávajú na trh takmer neustále nové a nové modely. V jednom pridajú 0,2 uhlopriečky displeja, v inom pridajú 1 megapixel v rozlíšení fotoaparátu.

 

Nezaškodilo by však, keby sa už konečne vyriešil aj problém s neustálym dobýjaním elektrickou energiou. Silnejšie procesory ako aj väčšia uhlopriečka displeja sú neprajníkom vyššej výdrže batérií. Asi by sme všetci ocenili, keby sme nemuseli nášho spoločníka dobýjať každé 2-3 dni.

 

Či už je to dobré, alebo nie, mobily sú našou súčasťou tak ako napriklad panske mikiny a zimne bundy. Ich zvonenie nás prebúdza, máme ich v práci, v škole, sú s nami, keď ideme na výlet, alebo na dovolenku. Mobily sú jednoducho všade, sú našim spoločníkom, či sa nám to páči, alebo nie.

 

PS: koľko by ste bez neho vydržali vy?



Prístupov 3437
Kvalita článku
(35%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Nebezpecna tma
[ 26.11.2013] (príspevkov 0)
V nedelu na bikeu
[ 11.11.2013] (príspevkov 0)
Hladanie prace
[ 23.10.2013] (príspevkov 3)
Som otrokom svojho mobilu
[ 6.10.2013] (príspevkov 1)
Kazdodenna realita Slovakov
[ 3.10.2013] (príspevkov 2)
Koberec
[ 11.9.2013] (príspevkov 0)
V Grecku
[ 9.9.2013] (príspevkov 0)